ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατά του «αναπτυξιακού»

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για τα όσα προωθεί με το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε προχθές στη Βουλή.

Το  κυβερνητικό νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, υπονομεύει τις κλαδικές συμβάσεις, επιβάλλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για κήρυξη απεργίας, ώστε να αποδυναμωθεί η δημοκρατική λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, και παρεμβάλλει «στοχευμένες» διατάξεις ικανοποίησης φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση.

Η επικεφαλής του Τομέα Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε πως η κυβέρνηση ταυτίζεται με τη γραμμή των βιομηχάνων, ενώ ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής Μάριος Κάτσης ζητεί να αποσυρθεί άμεσα η φωτογραφική διάταξη που εξαιρεί ιδιοκτήτες και μετόχους καναλιών, ελεύθερων και συνδρομητικών, εταιρειών διανομής, καθώς και εκδοτών, από την υποχρέωση υποβολής Πόθεν Έσχες.

Το ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί από την κυβέρνηση, επισημαίνει ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πού αποσκοπεί. Στοχεύει να διευκολύνει την περαιτέρω υπερσυγκέντρωση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Συμπεριλαμβάνονται και τα συνδρομητικά κανάλια; Προκειμένου να διευκολυνθεί η επικείμενη εξαγορά της Forthnet χωρίς να φαίνεται ποιός είναι ο αγοραστής; Μήπως λύνει τα χέρια στους καναλάρχες ώστε να προχωρούν σε αγοραπωλησίες μέσων ενημέρωσης, σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από εταιρείες που δεν γνωρίζουμε τη μετοχική τους σύνθεση και με χρήματα αδιαφανούς προέλευσης;

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το πολυδιαφημισμένο «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο», που κατέθεσε η κυβέρνηση, έρχεται να υλοποιήσει κάθε απαίτηση του κεφαλαίου που δεν πρόλαβε να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αποδεικνύει, χωρίς καμιά περιστροφή, πως η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί τσακισμένους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Το πολυνομοσχέδιο εκχωρεί «γη και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο που, στο όνομα «της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας», θα μπορεί να επενδύει πρακτικά όπου θέλει, με όποιους όρους θέλει, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες στο λαό και το περιβάλλον, με άρση ακόμη και του όποιου πλαισίου προστασίας ίσχυε έως σήμερα.

Επιχειρεί τη συγκρότηση μόνιμου μηχανισμού «πρέσας» στους μισθούς, τις κοινωνικές παροχές και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και τον απεργοκτόνο νόμο που της παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιφέρει νέο συντριπτικό πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ειδικά στις κλαδικές και ταυτόχρονα επιδιώκει να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου, με διατάξεις για τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων από την εργοδοσία και το κράτος με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των συλλογικών διαδικασιών.

ΤΡ.
11 Οκτωβρίου 2019
Επεξεργασία