Η ευκολία με την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσχώρησε στη διεθνή άποψη τής «καθαρής» πυρηνικής ενέργειας είναι ύποπτη. Έστω και αν τη συνόδευσε με την αόριστη εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει πυρηνική ενέργεια. Διαβάζουμε στην Efsyn.gr, κάτι που αλλού πέρασε έτσι...
Οι παρενέργειες τής πανδημίας έφεραν και αυτό. Ξαφνικά, ενώ η ανθρωπότητα, μετά τα πυρηνικά ατυχήματα τού Θρη Μάιλς Άιλαντ στις ΗΠΑ, του Τσέρνομπιλ στην πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ και της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, υποτίθεται έχει εδραιώσει τήν ανάγκη για απαγκίστρωση από μια τεχνολογία που δεν μπορεί να ελέγξει, οι ηγεμονικές χώρες επιχειρούν να επανεντάξουν τήν πυρηνική ενέργεια στις εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην κλιματική και την ενεργειακή κρίση.
Οι χώρες που έχουν μεγάλη εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια και είναι συνάμα μεγάλοι παραγωγοί και εξαγωγείς τής σχετικής τεχνολογίας έχουν κάθε λόγο να πρωτοστατούν στην επαναπροώθηση αυτής της λύσης, επιχειρώντας πρώτα απ' όλα τον εξαγνισμό της στο πλαίσιο τής αντιμετώπισης τής κλιματικής κρίσης.
Η Γαλλία, με εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια σε ποσοστό πάνω από 70%, είναι από τις «επισπεύδουσες» τή σχετική συζήτηση, υποχρεώνοντας το σύνολο τής ευρωπαϊκής ηγεσίας να αποφασίσει τό «πράσινο ξέπλυμα» τής πυρηνικής ενέργειας και πλασάροντας τήν τεχνολογία που διαθέτουν οι «εθνικοί πρωταθλητές» της σε τρίτες χώρες.
Φαίνεται ότι και η Ελλάδα έχει γίνει αποδέκτης τών σχετικών πιέσεων. Ολίγη πυρηνική τεχνολογία, ως παρελκόμενο τών ακριβών εξοπλιστικών παραγγελιών... Η ευκολία με την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσχώρησε στην άποψη τής «καθαρής» πυρηνικής ενέργειας είναι ύποπτη. Έστω και αν τη συνόδευσε με την αόριστη εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει πυρηνική ενέργεια.
Το πρόβλημα όμως με την πυρηνική ενέργεια δεν είναι η καθαρότητά της ως προς τις εκπομπές ρύπων, όλοι ξέρουν ότι είναι καθαρότατη απ' αυτή την άποψη, αλλά η τεράστια επικινδυνότητά της. Ενα ραδιενεργό νέφος δεν γνωρίζει σύνορα, επομένως στη μικρή, αλλά πυκνοκατοικημένη αυτή ήπειρο του πλανήτη δεν έχεις την πολυτέλεια να πεις «εμείς δεν έχουμε πυρηνικά εργοστάσια, είμαστε ασφαλείς».
Ένα ατύχημα στο Κοζλοντούι της γειτονικής Βουλγαρίας θα είναι ολέθριο για ολόκληρα τα Βαλκάνια. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ορίσει ημερομηνίες λήξης στους αντιδραστήρες της.
Με δεδομένες τις οδυνηρές εμπειρίες τής ανθρωπότητας από τις πολεμικές, αλλά και τις ειρηνικές χρήσεις τής πυρηνικής ενέργειας, αποτελεί τεράστια οπισθοδρόμηση να συζητούμε τήν επιστροφή σε αυτήν. Είναι τουλάχιστον κοροϊδία, στο όνομα τής απο-ρύπανσης τής γήινης ατμόσφαιρας, να διακινδυνεύουμε τήν πυρηνική μόλυνσή της...