Μαζί με τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία, στο Βερολίνο έγινε και ένα ιστορικό δημοψήφισμα. Στην προεκλογική περίοδο κυριάρχησε στην πόλη το σύνθημα Wohnen für Alle!
Την περασμένη Κυριακή, ημέρα τών εκλογών, μια καθαρή πλειοψηφία τών Βερολινέζων (56,3%) αποφάσισε με δημοψήφισμα να μην επιτρέπεται σε ιδιωτικές εταιρείες να έχουν στην ιδιοκτησία τους περισσότερα από 3.000 διαμερίσματα προς ενοικίαση.
Οι κάτοικοι τού Βερολίνου με το δημοψήφισμα αποφάσισαν επίσης, τα επί πλέον διαμερίσματα που κατέχουν οι ιδιωτικές εταιρείες να απαλλοτριωθούν υποχρεωτικά, από το Κρατίδιο τού Βερολίνου, σε τιμή κατώτερη απ' αυτή τής αγοράς... Μένει να δούμε ποια θα είναι η τελική μορφή του νόμου που θα καταρτιστεί και πόση πίεση χρειάζεται να ασκηθεί για να ψηφιστεί. Είναι συζητήσιμο αν ο νόμος θα «καλυφθεί» συνταγματικά, καθώς η παράγραφος τού γερμανικού Συντάγματος που το επιτρέπει δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ έως τώρα.
Όπως και να έχει, η εξέλιξη αυτή είναι ιστορική, όχι μόνον για το Βερολίνο. Για όλες τις πόλεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο δικαίωμα στέγασης και κατοικίας. Αφορούν και την Αθήνα (και τις άλλες αστικές περιοχές στη χώρα μας), τις πρώτες κατοικίες μας, στις οποίες επικρέμαται η τύχη τών βερολινέζικων, με την κυβέρνηση που μάς έτυχε. Γιατί, όπως διαβάζουμε στο Mag.gr...
ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 2000, το Κρατίδιο του Βερολίνου είχε υπό τον άμεσο έλεγχό του έναν πολύ μεγάλο αριθμό κατοικιών, συνήθως μέσα από κρατικές οικιστικές επιχειρήσεις ή μέσα από επιχορηγήσεις για παροχή κοινωνικής κατοικίας. Το χρεωμένο κρατίδιο υποχρεώθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ξεπουλήσει τό μεγαλύτερο αριθμό τών διαμερισμάτων που κατείχε και να διακόψει τά προγράμματα κοινωνικής κατοικίας. Μεγάλα funds απ’ όλον τον κόσμο αγόρασαν τά ακίνητα που βγήκαν τότε στο σφυρί σε εξευτελιστικές τιμές.
Μετά από αγοροπωλησίες και συμπτύξεις, βρέθηκαν 10 μεγάλες εταιρείες να κρατούν στα χέρια τους 250.00 από τις σχεδόν 2 εκατ. κατοικίες στο Βερολίνο, με πιο συμβολική απ’ όλες την Deutsche Wohnen που κρατάει μόνη της περίπου 120.000. Ένα ολιγοπώλιο δηλαδή ελέγχει τήν αγορά κατοικίας.
Ταυτόχρονα ο πληθυσμός τού Βερολίνου αυξάνεται, καθώς η πόλη - κρατίδιο είναι σε άνθηση και έχει γίνει πόλος έλξης, κυρίως νέων ανθρώπων, απ’ όλον τον κόσμο. Και ενώ το Βερολίνο είναι γεμάτο εργοτάξια, δεν υπάρχουν διαθέσιμες κατοικίες, καθώς τα διαμερίσματα που διατίθενται στην αγορά είναι κατοικίες πολυτελείας, απρόσιτες για τους περισσότερους κατοίκους τής πόλης.
Το δημοψήφισμα δίνει εντολή στη νέα κυβέρνηση τού κρατιδίου να καταρτίσει νόμο για την απαλλοτρίωση τών κατοικιών και διαμερισμάτων που κατέχουν οι μεγαλοΐδιοκτήτες σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες απ' αυτές τής αγοράς. Η υποψήφια τών Σοσιαλδημοκρατών, που ήρθαν πρώτο κόμμα στο Βερολίνο, δεσμεύτηκε πως θα σεβαστεί τό αποτέλεσμα τού δημοψηφίσματος.