Η νίκη τών εργαζομένων τής eFood δείχνει τόν δρόμο. Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, οι κομματικοί σχηματισμοί οφείλουν να αναθεωρήσουν τή στρατηγική τους, αν θέλουν να προλάβουν τις εξελίξεις.
Η εποχή απαιτεί σωστή ανάγνωση τής κοινωνικής πραγματικότητας, διείσδυση στα κοινωνικά στρώματα που αποτελούν τήν πλειοψηφία και τα οποία πλήττονται περισσότερο. Οι θεσμοί που θα εκφράσουν και θα εκπροσωπήσουν τά συμφέροντά τους θα είναι η ελπίδα για το αύριο.
Τί άλλαξε και ο συγκεκριμένος εργατικός αγώνας κατέληξε σε νίκη τών εργαζομένων; Τί διαφορετικό συνέβη μετά από πολύ καιρό και δύο σωματεία βάσης πήραν με το μέρος τους σχεδόν ολόκληρη την κοινωνία; Ποιά είναι τά συμπεράσματα που πρέπει να βγουν για το εργατικό κίνημα και τις μελλοντικές του διεκδικήσεις; Οι εργαζόμενοι, οι διανομείς τής eFood, νίκησαν γιατί:
1. Λειτούργησαν αδιαμεσολάβητα, μακριά από τον γνώριμο και στείρο κομματισμό. Σωματεία, τα οποία θεωρητικά πρόσκεινται στην αναρχία και στο ΚΚΕ, συνενώνονται κάτω από έναν κοινό στόχο και με κοινά αιτήματα. Και χαρακτηριστικό είναι ότι βασικό αίτημα τών εργαζομένων είναι η εφαρμογή τού Ν. 4611/2019, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
2. Στράφηκαν με εξωστρέφεια προς την κοινωνία. Στα ΜΜΕ εμφανίζονται οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τους, που με ειλικρίνεια αναδεικνύουν τό δίκαιο τών αιτημάτων, σπάζοντας και μέσω τών κοινωνικών δικτύων τη γνωστή «υγειονομική ζώνη» των ΜΜΕ.
3. Οι εργαζόμενοι δεν υποχώρησαν και πήγαν μέχρι την τελική δικαίωση. Η εταιρία, προσπαθώντας να διασπάσει τόν κλάδο, πρότεινε τήν ανανέωση τών τρίμηνων συμβάσεων (ορισμένου χρόνου) ή το freelancing για όσους το «επιθυμούσαν». Οι εργαζόμενοι συνέχισαν τις κινητοποιήσεις και ανάγκασαν τήν eFood σε άτακτη υποχώρηση.
4. Οι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν ότι δίνουν μια μάχη για όλη την κοινωνία, για τα νέα παιδιά και τους εργαζόμενους τού κοντινού μέλλοντος. Ουσιαστικά επρόκειτο για μια απεργία αλληλεγγύης για όλο το precariato (ΣΗΜ ΤΡ. Αγγλ. precarious, επισφαλής, πρεκαριάτο, κατά το προλεταριάτο, oι άνεργοι, οι φτωχοί, οι απασχολήσιμοι...).
5. Η κοινωνία έδειξε αντανακλαστικά, κόντρα σε εκείνους που πανηγυρίζουν για την κατάργηση τής πάλης τών τάξεων. Τα ενοποιητικά στοιχεία, η κοινότητα συμφερόντων και η αντίδραση στην «κινεζοποίηση» τής εργασίας παρακινούν νέους και μεγαλύτερους να φτάσουν στην απεγκατάσταση τής εφαρμογής τής eFood από τα κινητά τους. Και αν αυτό φαντάζει ως το ελάχιστο, ας μην αμελεί κανείς ότι το μήνυμα της νίκης (και η ελπίδα) ήδη έχει φτάσει παντού. Ένα «Φτάνει πια με την εργασιακή ανασφάλεια!» έχει κάνει την εμφάνισή του.
6. Ο απαξιωμένος γραφειοκρατικός κυβερνητικός συνδικαλισμός ασθμαίνοντας τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις, με μια ανακοίνωση «τής κακιάς ώρας». Το άγχος να μην έρθει στο προσκήνιο τό ζήτημα τής επισφάλειας στην εργασία είναι προφανές. Οι εργαζόμενοι τής eFood και τα σωματεία τους πάνε απευθείας στην κοινωνία και παρακάμπτοντουν τή ΓΣΕΕ.
7. Οι εργαζόμενοι νικούν, γιατί η ταξική τους συνείδηση προχωράει στο επόμενο επίπεδο. Αγώνας μέχρι τέλους. Ας μην υπάρχει φαγητό στο οικογενειακό τραπέζι, η νίκη είναι μονόδρομος. Το σύνθημα «Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα, θα αλλάξουμε το επάγγελμα!» είναι συγκλονιστικό και δείχνει εργαζόμενους αποφασισμένους να στηρίξουν τόν εαυτό τους και τους συναδέλφους τους.
8. Οι εργαζόμενοι κινούνται θεσμικά. Τα συνδικάτα και η οργάνωση σ' αυτά συντονίζει τις δράσεις τους. Την ώρα που η κυβέρνηση με τον νόμο Χατζηδάκη από 1η Ιανουαρίου 2022 προβλέπει τό φακέλωμα και τον στραγγαλισμό τών συνδικάτων, οι εργαζόμενοι καλούν τον κόσμο τής εργασίας να οργανωθεί και να διεκδικήσει. Τα συνδικάτα, ως ανώτερος δημοκρατικός συμμετοχικός θεσμός, δείχνουν το δρόμο για τον μετασχηματισμό τής κοινωνίας.
9. Οι εργαζόμενοι βάζουν ζήτημα κατάργησης τού αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, αίτημα που αγκαλιάζει όλους. Αν συνέβησαν όσα συνέβησαν με τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες για το ζήτημα τού freelancing, ας σκεφτούμε τί μπορεί να συμβεί, όταν αρχίσουν να εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις απλήρωτες υπερωρίες, την απελευθέρωση τών απολύσεων και την ποινικοποίηση τής απεργίας. Η κυβέρνηση τρέμει τις εξελίξεις και γνωρίζει ότι ο Χειμώνας θα είναι «θερμός». Αυτό βεβαίως προϋποθέτει τήν ετοιμότητα τού κόσμου τής εργασίας.
10. Τέλος, οι εργαζόμενοι νίκησαν, γιατί είχαν απλά δίκιο. Τα αιτήματά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για υγεία και ασφάλεια στην εργασία, για αξιοπρεπείς αμοιβές θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα...