Πανηγυρίζουν όλοι για την τεράστια επιτυχία τού Γιάννη Αντετοκούνμπο, κυρίως όμως πανηγυρίζουν ορισμένοι χωρίς μέτρο.
«Ο ...Ακενοτούμπο γεννήθηκε κάπου στην Αφρική, δεν είναι Έλληνας», είχε πιστοποιήσει ο «ληξίαρχος» τών ελληναράδων Άδωνις Γεωργιάδης!
Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα αναφωνεί «Greece is very proud!». Σήμερα, γιατί πριν λίγα χρόνια άλλα έλεγε και έκανε. Ο Γιάννης βέβαια ξέρει να τούς βάζει στη θέση τους (και αυτούς και όλους μας...). Kαι τά πράγματα στη σωστή σειρά τους. «Εκπροσωπώ τή Νιγηρία και την Ελλάδα»...
Πράγματα γνωστά. Γεννημένος (εις πείσμα τού Άδωνι!) στην Ελλάδα το 1994, είναι παιδί μεταναστών από το Λάγος τής Νιγηρίας. Μεγαλώνοντας στα Σεπόλια, οι συνθήκες διαβίωσης τής οικογένειας (με τέσσερα αγόρια) ήταν πολύ δύσκολες, όπως συμβαίνει άλλωστε με πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες στη χώρα μας. Οι γονείς του δυσκολεύονταν να βρουν μια σταθερή εργασία, ενώ ο ίδιος με τον αδελφό του Θανάση πουλούσαν γυαλιά ηλίου, τσάντες και ρολόγια σε υπαίθριες αγορές, προκειμένου να βγάζουν τά προς το ζην.
Το φαγητό στο σπίτι δεν ήταν πάντα δεδομένο, το ίδιο συνέβαινε με το ρεύμα και το νερό. «Δεν είχαμε πολλά λεφτά, αλλά ήμασταν ευτυχισμένοι. Όταν είχαμε προβλήματα βρισκόμασταν όλοι στο ίδιο δωμάτιο και περνούσαμε καλά. Γελούσαμε, παρά τις δυσκολίες. Σίγουρα όλο αυτό μάς έκανε πιο δυνατούς», έχει πει.
Ξεκίνησε να ασχολείται με το μπάσκετ το 2007. Μέσα σε δύο χρόνια, είχε γίνει επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε στην Α2 με την ομάδα τού Φιλαθλητικού τη σεζόν 2012 - 13. Όταν έκλεισε τά δεκαοκτώ, τον Δεκέμβριο τού 2012, υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με την ισπανική Σαραγόσα έναντι αμοιβής 250.000€ ανά σεζόν. Το συμβόλαιο θα διαρκούσε από το 2013 έως το 2017.
Δεν πρόλαβε να φύγει για την Ισπανία. Τον Μάιο τού 2013 επελέγη από τους Bucks τού Μιλγουώκι τών ΗΠΑ στο νούμερο 15 τού NBA ντραφτ, την υψηλότερη θέση που κατέλαβε ποτέ Έλληνας παίκτης τού μπάσκετ. Η Ελληνική Πολιτεία, για να μην ξεφτιλιστεί διεθνώς, αναγκάστηκε να τού δώσει ελληνικό διαβατήριο (χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει και να αγωνιστεί στις ΗΠΑ). Μαζί με τον Γιάννη πήρε διαβατήριο και ο μεγαλύτερος αδελφός του Θανάσης, ενώ για την υπόλοιπη οικογένεια χρειάστηκε η καταξίωση στο ΝΒΑ και η ψήφιση τού νόμου περί ιθαγένειας τις πρώτες εβδομάδες τής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015.
Ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που τώρα πανηγυρίζει, ως βουλευτής τής Νέας Δημοκρατίας είχε καταψηφίσει (μετά τής «Χρυσής Αυγής»…) το άρθρο 1β τού νομοσχεδίου, το οποίο προέβλεπε τήν παροχή ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή η ελληνικότητα τού Γιάννη αμφισβητήθηκε από μερίδα τής ελληνικής κοινωνίας και τον συντηρητικό πολιτικό χώρο, ενώ δέχθηκε ουκ ολίγα ρατσιστικά σχόλια. Και σήμερα ακόμα, σήμερα που μιλάμε, τέτοια σχόλια κυκλοφορούν στα καθεστωτικά «μέσα» τού κυρίου Μητσοτάκη...
Τώρα ο Γιάννης είναι Έλληνας και καλός… Τί γνώμη έχει για όλα αυτά, με πολιτισμικό DNA από «κάπου στην Αφρική»; Οι γονείς μας μάς δίδαξαν να μη μισούμε τούς ανθρώπους...