Μια δασκάλα, η Ελίζα Λονκόν Αντιλέο, από την ιθαγενική φυλή τών Μαπούτσε, ανέβηκε στο βάθρο ως η νέα Πρόεδρος τής Συντακτικής Συνέλευσης που καταρτίσει το νέο Σύνταγμα τής Χιλής...
Μπροστά σε όλους, συμπεριλαμβανομένων τών μελών τής πολιτικής ελίτ τού κυβερνώντος κόμματος, που αντιμετώπιζαν πάντοτε τη φυλή της ως εγκληματίες ή παρίες και ανθρώπινα όντα δεύτερης ή τρίτης τάξης, η Ελίζα Λονκόν Αντιλέο απευθύνθηκε όχι μόνο στα μέλη τής Συνέλευσης, αλλά και στον λαό τής Χιλής, Το νεοαποικιακό και νεοφιλελεύθερο κατεστημένο σταδιακά ανατρέπεται, για να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός εντελώς διαφορετικού συνταγματικού πλαισίου, που μιλά για ισότητα, σεβασμό, βιωσιμότητα, ελευθερία, δικαιοσύνη και αλήθεια. Αυτές είναι και μερικές από τις αρχές πάνω στις οποίες η συλλογική ελπίδα ονειρεύεται να χτίσει τή νέα Χιλή.
Αλλά το όνειρο δεν περιορίζεται στα σύνορα τής χώρας. Η αλληλεγγύη διαχέεται σε όλο τον κόσμο, από τη Χιλή μέχρι τον Καναδά, όπου ακόμα ανακαλύπτονται τάχιλιάδες νεκρά σώματα κακοποιημένων και δολοφονημένων αυτόχθονων παιδιών. Θαμμένα κάτω από τις φλεγόμενες εκκλησίες τών αποικιοκρατών, καταδεικνύουν τήν ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα απαιτώντας δικαιοσύνη...
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει στον Τριπολίτη, με δημοψήφισμα στις 25 Οκτωβρίου 2020 οι Χιλιανοί αποφάσισαν με ποσοστό 78% την κατάρτιση νέου Συντάγματος. Η κυβέρνηση αρχικά επεδίωξε να τροποποιήσει τό ισχύον Σύνταγμα, του δικτάτορα Πινοσέτ, αλλά δεν τα κατάφερε. Σημειωτέον ότι στη Χιλή δεν έχει ποτέ γίνει Συντακτική Συνέλευση, που θεωρητικά τουλάχιστον αποτελεί τήν αφετηρία κάθε Συντάγματος.
Στο νέο Σύνταγμα θα συζητηθούν και θα περιληφθούν τα δικαιώματα τών ιθαγενών και τών εργαζομένων, οι ιδιωτικοποιήσεις γής, τής υγείας, τής εκπαίδευσης, η μεταρρύθμιση τού στρατού και τής αστυνομίας… Ο οίκος Moody’s ωστόσο ευελπιστεί, ότι θσ διατηρηθεί το οικονομικό μοντέλο, οι ελεύθερες αγορές και η ανεξαρτησία τους από την κεντρική τράπεζα και ότι φυσικά δεν θα περιοριστεί το δικαίωμα τής ατομικής ιδιοκτησίας!
Δεν έχει άδικο που ελπίζει, το τελικό κείμενο τού Συντάγματος πρέπει να εγκριθεί από τα 2/3 τών μελών τής Συνέλευσης. Η πρόκληση λοιπόν είναι αν τα αιτήματα τών ιστορικών κινητοποιήσεων τού χιλιανού λαού το 2020 θα κυριαρχήσουν το 2021 στο νέο Σύνταγμα. Και στην περίπτωση που το νέο Σύνταγμα δεν είναι ριζοσπαστικό, αν ο λαός θα διεκδικήσει ξανά το μέλλον του στους δρόμους…