Καθηγητής ήδη, αλλά και πολιτικός ακτιβιστής, μιλάει σε συγκέντρωση τον Μάη του '68, έχοντας δίπλα του τον Πιερ Πάολο Παζολίνι.
Ο Νίκος Πουλαντζάς, μαρξιστής κοινωνιολόγος και πολιτικός επιστήμονας γεννήθηκε στην Αθήνα σαν σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου, το 1936. Μετά το Δημοτικό, φοίτησε στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, όπου είχε την πρώτη του γνωριμία με τον μαρξισμό. Σπούδασε νομικά και κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Χαϊδελβέργη και στο Παρίσι, στο οποίο εγκαταστάθηκε από το 1961. Το διδακτικό του έργο άρχισε το 1962 ως βοηθός στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Μέχρι την αυτοκτονία του, τον Οκτώβριο του 1979, ήταν Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο 8ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και Διευθυντής Σπουδών στην Ecole Pratique des Hautes Etudes.
Έγινε παγκοσμίως γνωστός για τη θεωρητική συνεισφορά του στην ανάλυση των σχέσεων οικονομίας και πολιτικής, του καπιταλιστικού κράτους, του κράτους εκτάκτου ανάγκης (φασισμός, φασιστικές δικτατορίες), των κοινωνικών τάξεων, των σχέσεων εξουσίας και της σοσιαλιστικής στρατηγικής. Κατά τον γνωστό κοινωνιολόγο και πολιτικό επιστήμονα Μπομπ Τζέσοπ, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και μαρξιστή θεωρητικό του κράτους, ο Πουλαντζάς υπήρξε ο σημαντικότερος μαρξιστής θεωρητικός του κράτους της μεταπολεμικής περιόδου. Πέρα από το έργο του, το οποίο γνώρισε μεγάλη διάδοση σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική, ο Πουλαντζάς είχε ενεργό ανάμειξη στο αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα της Γαλλίας και της Ελλάδας (μέλος του ΚΚΕ και μετά το 1968 του ΚΚΕ Εσωτερικού).
Από τα σημαντικότερα βιβλία του, Οι κοινωνικές τάξεις στον σύγχρονο καπιταλισμό, Φασισμός και δικτατορία, Το κράτος, η εξουσία, ο σοσιαλισμός.