Πέρασε μόλις ένας μήνας που σε μια ανάρτησή μας με τίτλο «Από τον Μαραθώνα στη Βολιβία...» γράφαμε. «Η ΕΥΔΑΠ δεν θα πουληθεί (προς το παρόν...), αλλά θα πληρώνει (σε ποιόν:) για το ακατέργαστο νερό που παίρνει για να πουλήσει! Ενώ, το δίκτυο που φέρνει τό ακατέργαστο νερό θα το αναλάβει ΣΔΙΤ με τη συμμετοχή ιδιωτών...».
Από το 1926 ώς το 1929, κοντά στον Μαραθώνα, 450 ανειδίκευτοι εργάτες έχυσαν ιδρώτα και αίμα, για να χτίσουν τό φράγμα τής ομώνυμης λίμνης, που υδροδότησε τήν Πρωτεύουσα. Από την Ούλεν ώς την ΕΥΔΑΠ, το νερό, φθηνό ή ακριβό, παρέμεινε δημόσιο αγαθό. Τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδίδει σιγά - σιγά την ΕΥΔΑΠ στους ιδιώτες και «ανεπαισθήτως τη χώρα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση τού νερού, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες περιοχές τής Ελλάδας, αν δεν φτάσει η «χάρη» τους στους κήπους και στα περιβόλια! Θα ζήσουμε δηλαδή καταστάσεις «αναπτυσσόμενων χωρών», με χαρακτηριστικότερη εκείνη τής Βολιβίας, όπου απαγόρευαν στους ανθρώπους ακόμα και τη συλλογή βρόχινου νερού σε στέρνες! Διαβάζουμε σήμερα στο Tvxs.gr...
Τον δρόμο για την είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση τών υδάτων ανοίγει η τροπολογία που κατέθεσε τό υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών σε νομοσχέδιο τού υπουργείου Υγείας (για τη δωρεά τού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ζητήματα σχετικά με την πανδημία...).
Πρόκειται για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα - ΕΥΣ τής ΕΥΔΑΠ που εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής και αφορά περίπου το 80% τών νερών τής χώρας. Το ΕΥΣ αποτελεί μια κομβική υπηρεσία που σχετίζεται μεταξύ άλλων με την ασφάλεια τής ποιότητας τού νερού.
Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία, η ΕΥΔΑΠ αποκτά το δικαίωμα διαχείρισης τών ΕΥΣ στην Αττική, αλλά μόνο για τρία χρόνια. Μετά το πέρας αυτού τού διαστήματος, τη λειτουργία, συντήρηση και αναβάθμιση του ΕΥΣ θα αναλαμβάνει ιδιώτης.
Ειδικότερα αναφέρεται ότι «η σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ τού ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τής Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ και τής ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ανατίθεται στην ΕΥΔΑΠ η συντήρηση και λειτουργία τού ΕΥΣ τής μείζονος περιοχής πρωτευούσης για χρονική περίοδο τριών ετών, η οποία δύναται να παρατείνεται με συμφωνία των συμβαλλομένων μερών. Μετά τη λήξη τής εν λόγω σύμβασης, η συντήρηση και λειτουργία τού Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος τής μείζονος περιοχής πρωτευούσης ανατίθεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανάδοχο που αναδεικνύεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με τον Ν. 3389/2005».
Μέσα στην πανδημία, αυτοί, θα μάς ρουφήξουν το αίμα και το νερό! Ο σημερινός τίτλος μας έχει διπλή ανάγνωση. Με το νερό θα επιχειρήσουν να κάνουν ό,τι έκαναν στη Βολιβία, αν δεν γίνει τής Βολιβίας! Όπου, αγρότες, ιθαγενείς και αστοί κατάφεραν από κοινού να ανατρέψουν τήν τελική πώληση τού νερού σε μια πολυεθνική...