Η σφαγή του Διστόμου...

Στη μαρτυρική πόλη τού Διστόμου τo '44 διαπράχθηκε ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των Γερμανών κατακτητών. Ξεκλήρισαν ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Από το μένος τους δεν γλίτωσαν ούτε τα παιδιά.

Το πρωί τής 10ης Ιουνίου 1944 μια γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες - Ες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά για την Αράχοβα, με σκοπό τον εντο­πισμό ανταρτών. Στο Δίστομο ενώθηκε με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα και προχώρησαν μαζί προς το Στείρι.

Σαν δόλωμα οι Γερμανοί είχαν δύο επιταγμένα ελληνικά φορτηγά με άνδρες τών Ες - Ες μεταμφιεσμένους σε χωρικούς, οι οποίοι προηγούνταν τής φάλαγγας, ενώ δύο λόχοι ενός τάγματος από την Άμφισσα κατευθύνονταν προς το Δίστομο για να συναντήσουν έναν τρίτο λόχο. Οι Γερμανοί δεν εντόπισαν αντάρτες, συνάντησαν μόνο δεκαοκτώ παιδιά που κρύβονταν σε γύρω στάνες. Έξι από αυτά προσπάθησαν να δραπετεύσουν και εκτελέστηκαν.

Φτάνοντας στη θέση Καταβόθρα οι Γερμανοί δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες τού ΕΛΑΣ. Έγινε σκληρή μάχη που κράτησε μέχρι το μεσημέρι αναγκάζοντας τους Γερμανούς σε οπισθοχώρηση. Μετά απ' αυτό οι Γερμανοί επέστρεψαν στο χωριό για να εκδικηθούν.

Από το μακελειό δεν γλύτωσαν ούτε γυναικόπαιδα ούτε ηλικιωμένοι. Με απίστευτη αγριότητα αποκεφάλισαν ανθρώπους, εκτέλεσαν βρέφη, βίασαν γυναίκες. Από το χωριό έφυγαν μόλις νύχτωσε, αλλά πριν φύγουν έκαψαν όλα τα σπίτια. Επιστρέφοντας στη βάση τους σκότωναν όποιον συναντούσαν στο δρόμο τους.

Οι νεκροί τού Διστόμου έφτασαν τούς 228, εκ των οποίων οι 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά (τα 20 βρέφη). Η μαρτυρία τού απεσταλμένου τού Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού ελβετού Coorgc Wchrly, ο οποίος έφτασε στο Δίστομο μετά από λίγες μέρες, μιλούσε για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή, αφού όπως μετέδωσε είδε πτώματα να κρέμονται ακόμα και από δέντρα περιμετρικά τού δρόμου που οδηγεί στο χωριό.

Στις 24 Ιουνίου 1944 οι Γερμανοί επανήλθαν. Έκαψαν τα σπίτια και τις θημωνιές στα αλώνια τού Στειρίου. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα καθώς οι κάτοικοι είχαν προλάβει να κρυφτούν σε γειτονικές δύσβατες περιοχές.

Η πρωτοφανής θηριωδία έγινε αμέσως γνωστή στο εξωτερικό μέσω τού BBC και προκάλεσε την κατακραυγή τής διεθνούς κοινής γνώμης. Η Γερμανική Διοίκηση της Αθήνας επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στους κατοίκους τού Διστόμου, επειδή όπως ανέφερε δεν συμμορφώθηκαν με τις στρατιωτικές εντολές.

Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου κατάφερε να ανακαλύψει τον υπεύθυνο της σφαγής Χανς Ζάμπελ, ο οποίος είχε καταφύγει στο Παρίσι και είχε συλληφθεί. Οι γαλλικές αρχές τον παρέδωσαν στην Ελλάδα και προφυλακίστηκε.

Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε την έκταση των γερμανικών θηριωδιών στο Δίστομο, λέγοντας ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του. Κατά τη διάρκεια τής προφυλάκισής του ο Ζάμπελ εκδόθηκε προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για άλλη υπόθεση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα να λογοδοτήσει...

Πηγή Ιστορικά και θεωρητικά κείμενα - Ντοκουμέντα του επαναστατικού κινήματος
10 Ιουνίου 2021
Επεξεργασία