Πάνε για μαλλί, θα βγούνε κουρεμένοι!
Τα χθεσινά «αποκαλυπτήρια» της δικογραφίας που έφτασε στη Βουλή και αφορούσε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο δεν πρόσφεραν κάτι καινούργιο και δεν ενίσχυσαν καθόλου το κυβερνητικό «αφήγημα» για σκευωρία στην υπόθεση Novartis. Αντιθέτως, τα στοιχεία που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν στη δικογραφία του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, για τον οποίο αναμένεται να αποφασιστεί η άρση ή όχι της ασυλίας του, είναι μια σειρά σοβαρών δεδομένων που έχουν σχέση με το πραγματικό σκάνδαλο, δηλαδή την προνομιακή μεταχείριση της πολυεθνικής εταιρείας που εν μέσω κρίσης θησαύριζε πουλώντας σε τιμές εξωφρενικά υψηλές τα φαρμακευτικά προϊόντα της στην Ελλάδα.
Η τακτική της κυβέρνησης στη διαχείριση του θέματος μπορεί άνετα να στραφεί εναντίον της και μάλιστα σύντομα. Με απλά λόγια, οι καταγγέλλοντες τα ...αίσχη του «Ρασπούτιν» θα πρέπει να κληθούν να αποδείξουν την αλήθεια των λεγομένων τους. Από όσα αναφέρονται στη δικογραφία που δόθηκε στους βουλευτές και στα κόμματα, ο ...θησαυρός ήταν άνθρακες. Δεν φαίνεται να υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός «έλυνε και έδενε» στη Δικαιοσύνη, επιδιώκοντας την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάζοντάς την, την ίδια άποψη θα έχουν και τα στελέχη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού. Υπάρχει βέβαια και η κατάθεση του κ. Αγγελή. Αλλά απέναντί της στέκεται η κατάθεση της κ. Τουλουπάκη. Εισαγγελέας κατά εισαγγελέα.
Η έρευνα σε αυτό το επίπεδο έχει σίγουρα ενδιαφέρον, για να διαπιστωθεί τελικά αν κάποιοι απέκρυψαν στοιχεία της έρευνας που αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα ή υπήρξαν όντως παρεμβάσεις για να «χειραγωγηθεί» η έρευνα.
Σε κάθε περίπτωση, από πουθενά δεν προκύπτει όφελος από τη σπουδή της κυβέρνησης να στήσει μια επικοινωνιακή φιέστα που κρατάει εδώ και μέρες, με την αρωγή των φιλικών της μέσων, όπου εξόφθαλμα επιχειρείται να παρασυρθεί η κοινή γνώμη σε ένα ζήτημα που δεν μοιάζει με τα έως τώρα δεδομένα να έχει αντίκρισμα.
Αντιθέτως, εκείνο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει σύντομα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η οργή του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο ουσιαστικά «άδειασε» για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα μηνύματα έχουν δοθεί εδώ και μέρες και κορυφώθηκαν χθες. Το παιχνίδι τώρα αρχίζει.
Πηγή Efsyn.gr
Είναι σκάνδαλο ή όχι;
Eίναι «σκευωρία» ή σκάνδαλο η Novartis; Η απάντηση μάλλον γίνεται αυτονόητη με μία και μόνο ματιά στα στοιχεία που έχουν έρθει έως τώρα στο φως για μια υπόθεση που κόστισε στο ελληνικό δημόσιο δισεκατομμύρια ευρώ.
Η σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής για «σκευωρία» είναι ευκαιρία για να αναδειχθούν ξανά αυτά τα στοιχεία και να απαντηθούν καίρια ερωτήματα που έχουν μείνει αναπάντητα μετά τις εκλογές:
Ποιός ήταν, και είναι, ο πραγματικός ρόλος, τα κίνητρα και η στόχευση του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή; Είναι ο ίδιος άνθρωπος που ως επόπτης των ερευνών της Εισαγγελίας Διαφθοράς είχε αρχειοθετήσει τις μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου και ο ίδιος που τις ανακάλεσε από το αρχείο τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές.
Αληθεύει ή δεν αληθεύει πως ο ίδιος ο Ιωάννης Αγγελής, στην εμπιστευτική αναφορά του προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, επιβεβαίωνε πως στην περίφημη συνάντηση της Βιέννης οι Αμερικανοί είχαν αναφερθεί σε ύποπτο λογαριασμό στην Ελβετία που συνδεόταν με πολιτικό πρόσωπο το οποίο περιλαμβανόταν στην δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis; «Έγινε πράγματι συζήτηση για συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο. Ειδικότερα οι εκπρόσωποι της αμερικανικής πλευράς μας ανέφεραν ότι συγγενικό πρόσωπο αυτού του πολιτικού χρησιμοποιεί λογαριασμό στις ΗΠΑ, ο οποίος (λογαριασμός) δέχεται χρήματα από άλλον λογαριασμό τράπεζας, που βρίσκεται σε συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα», αναφέρει.
Γιατί ο Ιωάννης Αγγελής ζήτησε την αντικατάστασή του από την θέση του εποπτεύοντος αμέσως μετά την επιστροφή από την συνάντηση της Βιέννης (λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2018) και αφού είχαν διαρρεύσει στον Τύπο πληροφορίες για τα στοιχεία που φέρονται να είχαν οι Aμερικανοί;
Σε ποιά «σκευωρία» μπορεί να εντάσσονται όσα καταγράφει το εισαγγελικό πόρισμα για όσα διαπράχθηκαν με τα φάρμακα της Novartis; Πρόκειται για το πόρισμα που αναφέρει ότι κάποιοι υπέγραφαν υπερτιμολογήσεις των σκευασμάτων της συγκεκριμένης εταιρείας και την ίδια ώρα υπέγραφαν τη μείωση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Και ότι επίσης ενέκριναν πανάκριβα φάρμακα της την ίδια ώρα που πετσόκοβαν τις δαπάνες για άλλα φάρμακα και άφηναν καρκινοπαθείς χωρίς θεραπεία.
Είναι «σκευωρία» το γεγονός ότι η Ελλάδα το 2011 ξόδεψε σε φαρμακευτική δαπάνη 4 δισ. ευρώ περισσότερα από αντίστοιχου μεγέθους χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Σουηδία, 4 δισ. ετησίως περισσότερα από το μέσο όρο της ΕΕ; Το μέλος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων τα κατέθεσε αυτά στην Εισαγγελία Διαφθοράς για το 2011 ήταν και εκείνο «σκευωρός»;
Ισχύει ή δεν ισχύει ότι σε έγγραφα του FBI αναφέρεται ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και Υπουργός Υγείας πληρώνονταν από τη Novartis;
Είναι σκευωρία ότι ο ίδιος ο κ. Φρουζής σε εσωτερικό έγγραφο της Novartis κόμπαζε για το φάρμακο Gilenya διακηρύσσοντας ότι τέθηκε σε χρόνο ρεκόρ και με μοναδική έγκριση τιμής εκτός της τυπικής διαδικασίας;
Ισχύει ή δεν ισχύει ότι η Novartis σε εσωτερικά έγγραφα πανηγύριζε για το γεγονός ότι από τα ομόλογα με τα οποία πληρώθηκε από το Δημόσιο η εταιρία είχε ζημιά μόνο 2% σε σχέση με το τουλάχιστον 20% που έχασαν άλλες εταιρίες με το PSI, χάρη στην έγκαιρη ενημέρωση που είχε; Πρόκειται για το ίδιο PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία και χιλιάδες μικροομολογιούχους. Είναι ή δεν είναι η εσωτερική ενημέρωση και πληροφόρηση ποινικό αδίκημα;
Είναι σκευωρία ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο Open TV τον Απρίλιο ανασκεύασε τα όσα έχει πει και ομολόγησε ότι «δεν είναι όλοι αθώοι εκ των προτέρων»;