Φαραωνικό και τερατώδες έργο, χαρακτηρίζει ο ΣΑΟΟ, ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων, τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών στο Κεντρικό Μαίναλο...
Η εγκατάσταση Βιομηχανικού Αιολικού Πάρκου στο Κεντρικό Μαίναλο, ανάμεσα στα χωριά Βυτίνα, Ελάτη, Μεθύδριο, Αλωνίσταινα, Πιάνα και Χρυσοβίτσι, θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα και ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, το τοπίο και τον ορεινό τουρισμό.
Οι 12 γιγάντιες ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στα 1.450 μ. πάνω στην υπέροχη κορυφογραμμή τού Φαλάνθιου Όρους (Παυσανίας, «Αρκαδικά"), συνολικού ύψους 180 μέτρων και διαμέτρου τών πτερυγίων τού ρότορα 136 μέτρα, ισοδυναμούν με 12 ουρανοξύστες 60 ορόφων. Δεκατέσσερα χιλιόμετρα νέων δρόμων, για τη διέλευση τεράστιων μηχανημάτων και 60μετρων οχημάτων, θα οργώσουν τις πλαγιές και τις κορυφογραμμές. Πενήντα χιλιόμετρα εκσκαφών και επιχώσεων για την τοποθέτηση τού υπογείου καλωδίου, θα ανασκάψουν τήν τουριστική διαδρομή Μεθύδριο - Βυτίνα - Αλωνίσταινα - Πιάνα - Δαβιές - Σιλίμνα - Δόριζα.
Πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο, δυσανάλογα τερατώδες και ασυμβίβαστο με την κλίμακα τών παραδοσιακών οικισμών τού Μαινάλου, με το τοπίο και τον ιστορικό και πολιτισμικό χαρακτήρα τού Φαλάνθου. Σε άμεση γειτνίαση με την περιοχή NATOURA τού Ανατολικού Μαινάλου και μέσα στο θεσμοθετημένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής τού Λιμποβισίου, συνιστά κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας προστασίας και διατήρησης τού φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Η παραγωγή μόλις 36MW για το ενεργειακό δυναμικό τής χώρας, με ακριβό τίμημα την αλλοίωση και καταστροφή ενός εκ των τριών πλέον ιστορικών, φυσιολατρικών και τουριστικών προορισμών τής Ελλάδας (ορεινή Αρκαδία, Πήλιο, Ζαγοροχώρια), είναι αδικαιολόγητη.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τής εταιρείας που θα κατακρεουργήσει και το Μαίναλο, προσεγγίζει μονοσήμαντα τή σκοπιμότητα τού έργου ως αποκλειστικά ενεργειακού. Παραλείπει και σκόπιμα υποεκτιμά πολύ σημαντικούς παράγοντες που σχετίζονται με αναπτυξιακά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Παραβιάζει κατάφωρα την αναπτυξιακή φυσιογνωμία τού Μαινάλου που έχει καθορισθεί από πλήθος νομοθετικά και χρηματοδοτικά εργαλεία ως «ορεινή ζώνη εναλλακτικού τουρισμού και πολυδραστηριοτήτων». Έρχεται σε αντίθεση με το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό και τον Νόμο 3937/2011 για τη βιοποικιλότητα, που για τους ορεινούς χώρους εκτός τών άλλων προβλέπουν:
- Ανάδειξη τών συγκριτικών πλεονεκτημάτων τών περιοχών
- Διαφύλαξη τών τοπίων, των δασών και των οικολογικών χαρακτηριστικών τους
- Προστασία και ανάδειξη τών πολιτισμικών, ιστορικών και αναπτυξιακών τους πόρων.
Τέλος, καταστρατηγούνται πλήρως οι προβλέψεις τής Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για το Μαίναλο, που εγκρίθηκε το 2010 από τη Γενική Διεύθυνση τού πρώην Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και ορίζει σαφώς ως ζώνη απαγόρευσης πάσης φύσεως τεχνικών έργων και οδοποιίας το Κεντρικό Μαίναλο (Καταφύγιο Άγριας Ζωής στο Λιμποβίσι και ζώνη άνωθεν τών 1.400 μέτρων).
Το Προεδρικό Διάταγμα, που θα καθιστούσε νόμο τού κράτους την προστασία, διατήρηση και ήπια οικοανάπτυξη τού Μαινάλου, έκτοτε αραχνιάζει στα συρτάρια τών υπουργείων. Γιατί άραγε;
Καλούμε τούς συμπολίτες Αρκάδες, τους κοινωνικούς φορείς, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, τα Δασαρχεία, αλλά κυρίως τους Δήμους και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με συγκεκριμένες πράξεις και αρνητικές γνωμοδοτήσεις, να κινητοποιηθούμε, ώστε να αποτρέψουμε ένα έγκλημα, που θα επιφέρει στον τόπο μας μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Εκτός των άλλων και μέχρι τις 17 Μαΐου 2021, να υποβάλουμε το έντυπο Δ 11 με τις αντιρρήσεις και προτάσεις μας προς το Υπουργείο Ενέργειας, ώστε να μην εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι για το συγκεκριμένο έργο στη συγκεκριμένη θέση.