Τσιμεντόστρωσαν την Ακρόπολη και κακοποίησαν τόν αρχαιολογικό χώρο της, υποτίθεται για να διευκολύνουν τήν πρόσβαση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Και ιδού το αποτέλεσμα! Διαβάζουμε μεταξύ άλλων στην Efsyn.gr...
Οκτώ ράμματα στο κεφάλι έκανε ένας άνθρωπος με αναπηρία που τραυματίστηκε κατά την επίσκεψή του στο κορυφαίο μνημείο τής χώρας. Το συμβάν σχετίζεται με ακατάλληλες κλίσεις και λάθος στροφές.
Το αποτέλεσμα τών έργων είναι τό ακριβώς αντίθετο από τους λόγους για τους οποίους έγιναν, δηλαδή για την πρόσβαση όσων κινούνται με αμαξίδιο. Το ατύχημα έγινε στον ξύλινο διάδρομο, όπου δεν υπάρχει παρά μια αστεία προειδοποιητική σήμανση για μικρό σκαλοπάτι στο οποίο ανατράπηκε το αμαξίδιο. Ενώ δεν υπήρχε ούτε ιατρικό προσωπικό στο μνημείο ούτε διαθέσιμο ασθενοφόρο, παρά το ότι, όπως αναμενόταν, το μνημείο είχε κατακλυστεί από κόσμο λόγω τής Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα εκατοντάδες πολίτες επισκέφτηκαν τήν ιστοσελίδα τού υπουργείου Πολιτισμού, για να διαμαρτυρηθούν για τις παρεμβάσεις σε ένα σύμβολο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας. Ζητούν να μην υλοποιηθεί καμία άλλη τσιμεντστρωση στην Ακρόπολη, να απομακρυνθούν οι τσιμεντόστρωτοι διάδρομοι που ήδη πληγώνουν το μνημείο, να βρεθεί λύση με υλικά συμβατά με το βράχο που να διευκολύνει τήν πρόσβαση όλων τών επισκεπτών, χωρίς να αλλοιώνει την εικόνα τών μνημείων, να μην τοποθετηθεί καμία πινακίδα με το όνομα τού χορηγού ή του Υπουργείου πάνω στον Βράχο τής Ακρόπολης.
Οι ειδικοί επιστήμονες δεν εντοπίζουν τό ζήτημα μόνο στο αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά και στο αν είναι αναστρέψιμες οι επεμβάσεις και αν ακολουθήθηκαν οι διεθνείς συμβάσεις που διέπουν τις επεμβάσεις για την αποκατάσταση τών μνημείων. Τέλος, εγείρονται νομικά ζητήματα και ερωτήματα για τα προβλήματα που προκαλούνται, όπου η κλίση είναι πάνω από το επιτρεπόμενο όριο τού 3% (για την προσβασιμότητα αμαξιδίων ΑΜΕΑ), καθώς σε ορισμένα σημεία η κλίση φτάνει στο 9%...