Τί είναι η πατρίδα μας; Μην είν' οι κάμποι; Μην είναι τ' άσπαρτα ψηλά βουνά; Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάμπει;
Μέχρι τώρα ξέραμε πως η Ελλάδα είναι ένα σωρό πράγματα και πάνω απ' όλα είναι «ιδέα», «μεγάλη ιδέα». Τώρα μαθαίνουμε πως είναι εφαρμογή τού υπολογιστή, που επιδέχεται αναβαθμίσεις και όπου νά 'ναι θα κατεβάσουμε τή νέα έκδοση 2.0! Η «Ελλάδα 1.0» δεν είναι πλέον συμβατή με τους «υπολογιστές» κατασκευής Ιουλίου 2019.
Αυτή τη νέα επικοινωνιακή γελοιότητα τής κυβέρνησης Μητσοτάκη δυσκολεύονται να τήν προβάλουν στην οθόνη τους ακόμα και οι «υπολογιστές» τού In.gr, τού Ομίλου Μαρινάκη (ο Όμιλος βέβαια διαθέτει και άλλα «μέσα» προβολής της, οπότε κάτι θα γίνει)...
Η κυβέρνηση, επηρεασμένη μάλλον από την τόση τεχνολογία γύρω μας, σκέφτηκε να περιγράψει τή χώρα τής επόμενης ημέρας «Ελλάδα 2.0». Και κάπου εδώ αναδύεται η απορία. Γιατί; Τί καινούργιο φέρνει τίο 2021; Από την κυβέρνηση και στις Βρυξέλλες μιλούν για ένα ευρωπαϊκό Ταμείο που θα δώσει στην Ελλάδα 32 δισ. ευρώ σε πέντε έτη, θα κινητοποιήσει κεφάλαια 57 δισ. ευρώ, θα προσφέρει 7 μονάδες μπόνους στο ΑΕΠ, 200.000 θέσεις εργασίας και το καλύτερο, θα αλλάξει λέει το αναπτυξιακό μοντέλο τή χώρας. Η ελληνική οικονομία δηλαδή θα αναβαθμίσει τό λογισμικό της.
Ωραία. Και; Το ερώτημα μπορεί κάλλιστα να τεθεί από έναν συνταξιούχο, από έναν άνεργο, από μια μητέρα που δεν μπορεί να εργαστεί, από έναν χαμηλόμισθο που πληρώνει ένα βουνό φόρους και τέλη. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η ονομασία τού σχεδίου ("Ελλάδα 2.0") παραπέμπει στην επανάσταση και στην νέα εποχή που έρχεται.
Η μιζέρια δεν είναι το χαρακτηριστικό αυτής τής στήλης. Όμως δεν γίνεται να μην μεταφερθεί η επιφύλαξη που ενδεχομένως έχουν αρκετοί πολίτες. Πώς να πιστέψουμε έτσι απλά ότι η χώρα θα αναβαθμιστεί και θα αλλάξουν μυαλά οι υπεύθυνοι χάραξης τής οικονομικής πολιτικής;