Πρωταπριλιά...

Έχετε αναρωτηθεί από πού προέκυψε το έθιμο τής Πρωταπριλιάς, να λέμε δηλαδή τη μέρα αυτή «καλοπροαίρετα» ψέματα. Στον καιρό δε τού διαδικτύου να παραποιούμε «καλοπροαίρετα», ειδήσεις, εικόνες και ήχους. Λες και τον άλλο χρόνο κάποιοι κάνουν κάτι διαφορετικό, βέβαια πάντοτε με καλή προαίρεση...

Τα ψέματα τής Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Και αυτό, λες και δεν θα τα καταφέρναμε μόνοι μας! Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε τό έθιμο αυτό. Μία ωστόσο είναι λογική και επικρατέστερη και «τοποθετείται» στη Γαλλία.

Μέχρι το 1564 Πρωτοχρονιά τήν Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Επί βασιλείας τού Καρόλου τού 9ου το ημερολόγιο άλλαξε και Πρωτοχρονιά ορίστηκε η 1η Ιανουαρίου. Πολλοί πολίτες δεν ήταν εύκολο να τό δεχτούν και συνέχιζαν να τήν γιορτάζουν την 1η Απριλίου. Οι υπόλοιποι, για να τούς πικάρουν, έστελναν στους "παλαιοημερολογίτες» πρωτο­χρονιάτικα δώρα, όπερ με τον καιρό μετετράπη σε έθιμο.

Το έθιμο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο έλαβε και μία άλλη «διάσταση». Το σκόπιμο "ξεγέλασμα τών βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν τήν παραγωγή», τής Άνοιξης, ωθώντας πολλούς να λαμ­βάνουν διάφορα «αντίμετρα». Ο Γεώργιος Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη «ψευδολογία» παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις τού κακού.

Οι βλαπτικές και ελλοχεύουσες δυνάμεις τού κακού λαμβάνουν συχνά παραπλανητικές μορφές. Κάθε μέρα είναι Πρωταπριλιά, συμφύρουν τό ψέμα με την αλήθεια...

ΤΡ.
1 Απριλίου 2021
Επεξεργασία