Η επικουρική σε ιδιωτικά συμφέροντα!

Εκτός από την περιουσία της επικουρικής ασφάλισης, ύψους 6 δισ. ευρώ, τώρα και ο αποκαλούμενος μεγάλος ΑΚΑΓΕ, δηλαδή ο «ομολογιακός κουμπαράς» των 8,8 δισ., που γεμίζει από την ειδική εισφορά για την κύρια σύνταξη, θα κληθεί να συμβάλει, έτσι ώστε να βρεθούν τα κεφάλαια για να επιτευχθεί η μεταμόρφωση του επικουρικού συστήματος από αναδιανεμητικό σε ιδιωτικό. Την έντονη ανησυχία της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξέφρασε χθες η πανελλήνια ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία (ΠΟΚΟΠΚ) με ανακοίνωση που εξέδωσε την επομένη της συνάντησης με τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Μηταράκη, στον οποίο απέδωσε τη σχετική αναφορά για την απομύζηση του ΑΚΑΓΕ.

Οι συνδικαλιστές εξέφρασαν την αγωνία τους για «την τραγική υποστελέχωση των Ταμείων και την απόλυτη αντίθεσή τους τόσο όσον αφορά στον υφιστάμενο νόμο-πλαίσιο 4387/16 όσο και στις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες και πρωτοβουλίες του ίδιου του Υφυπουργού σχετικά με τη μετεξέλιξη-κατάργηση του θεσμού της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης και την παράδοσή της σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Αναφορικά με την οργανωτική μορφή του ΕΦΚΑ, απέδωσαν στον κ. Μηταράκη απουσία κυβερνητικού σχεδίου και σημείωσαν ότι «δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η δημιουργία 3 Ταμείων σε περίπτωση που το ΣτΕ θεωρήσει συνταγματική τη δημιουργία του ΕΦΚΑ».

Η ΠΟΠΟΚΠ υποστηρίζει ότι η επικουρική σύνταξη παραδίδεται στον ιδιωτικό τομέα μέσω της ελεύθερης επιλογής διαχειριστικού φορέα, δημόσιου ή ιδιωτικού, από τους νέους ασφαλισμένους που θα εισέλθουν στην ασφάλιση από την 1.1.2021.

«Χωρίς να διαφοροποιηθεί από τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τις δικές του πρόσφατες δηλώσεις επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι, εκτός από την εφαρμογή κεφαλαιοποιητικού συστήματος,που άλλωστε, ισχύει από 1.1.2015, η βασική στόχευση αφορά στην οριστική αποδέσμευση του κράτους από την τυπική εξασφάλιση και υποχρέωση χορήγησης επικουρικής σύνταξης».

«Η κυβέρνηση προσδοκά ότι οι νέοι άνθρωποι θα επιλέξουν μαζικά την ιδιωτική ασφάλιση, αφού η “δαιμονοποιημένη” και “κακοποιημένη” –διαχρονικά από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις– έννοια της σύνταξης και της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης μοιάζει γι’ αυτούς με όνειρο θερινής νύχτας». Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτήρισαν την άποψη Μηταράκη για τα ταμεία πρόνοιας (εφάπαξ), «τα οποία δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης»!

Πηγή Tvxs.gr
13 Σεπτεμβρίου 2019
Επεξεργασία