Σαν σήμερα, 10 Φεβρουαρίου τού 1975, πέθανε ο ποιητής Νίκος Καββαδίας. Είχε γεννηθεί το 1910 σε μια μικρή επαρχιακή πόλη τής Μαντζουρίας.
Η οικογένειά του είχε πληγεί από την Οκτωβριανή Επανάσταση, ο ίδιος όμως υιοθέτησε τις σοσιαλιστικές ιδέες, καθώς η επανάσταση πρόσφερε μια ελπίδα και ένα όραμα στους φτωχούς και καταπιεσμένους ανθρώπους τής γης. Σ' αυτό το όραμα έμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του.
Από τους κριτικούς λογοτεχνίας και τους αναγνώστες του θεωρείται ποιητής τής θάλασσας και των περιπλανήσεων. Το όνομά του έχει τυλιχτεί σ’ ένα σύννεφο φημών και ανεκδότων, που τον θέλουν άτομο ιδιόρρυθμο, άρα και γοητευτικό, κάποιοι από τους μελετητές τόν έχουν κατατάξει στους «καταραμένους ποιητές», με αφορμή τις επιρροές που έχει δεχτεί από τον Μπωντλαίρ και την αντιηρωική ιδιοσυγκρασία του, αγνοώντας τήν πολιτική διάσταση τής ζωής και του έργου του.
Κατά τη διάρκεια τής Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ με σημαντική δραστηριότητα. Συγγενείς του δηλώνουν ότι πολέμησε στην Αντίσταση μέσα από τις γραμμές τού ΚΚΕ και ότι αρχικά δραστηριοποιήθηκε στο ΕΑΜ Ναυτικών και στη συνέχεια στο Λογοτεχνών και Ποιητών. Υπάρχουν όμως και ερευνητές που αμφισβητούν τήν οργάνωση του στο ΚΚΕ. Το 1943 έγινε μέλος τής Εταιρείας Λογοτεχνών. Σ' αυτή την περίοδο αρχίζει να γράφει ποιήματα με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο. Αθήνα 1943, είναι το πρώτο που δημοσιεύει με το ψευδώνυμο Α. Ταπεινός στο περιοδικό Πρωτοπόροι.
Οι δρόμοι κόκκινες γιομάτοι επιγραφές / τρανά την ώρα διαλαλούν τήν ορισμένη / Αγέρας πνέει βορεινός απ’ τις κορφές / κι αργοσαλεύουνε στα πάρκα οι κρεμασμένοι / Μες στην Αθήνα όλα τα πρόσωπα βουβά / και περπατάν αργά στους δρόμους «εν κινδύνω" / ώς τις εφτά που θ’ ακουστεί «Σιστάς Μοσκβά" / και στις οχτώ (βάλ’ το σιγά) «Εδώ Λονδίνο»...
Κατά τη διάρκεια τής επταετούς δικτατορίας ο Νίκος Καββαδίας ήταν σύνδεσμος ανάμεσα σε αντιστασιακές οργανώσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η δράση του δεν ήταν φανερή, γι’ αυτό και πολλοί αγνοώντας τη δράση του πίστευαν ότι ο ποιητής απέφευγε να εκτεθεί σε αντιστασιακές πράξεις.
Αν και ενεργός αριστερός δεν κάνει «προλεταριακή τέχνη», δηλαδή δεν γράφει μια λογοτεχνία που εμπνέεται από τα ιδανικά τών εργαζομένων και τη μαρξιστική κοσμοθεωρία. Ο Καββαδίας ήταν κομματικά ανένταχτος αν και τον διεκδίκησαν τά κόμματα. Ήταν όμως συνειδητοποιημένος και έντονα πολιτικοποιημένος.
Ο ποιητής Νίκος Καββαδίας ήταν ουμανιστής. Η ανθρωπιά του τον οδήγησε στην Αριστερά...