Αντί μνημοσύνου...

Σαν σήμερα 4 Φεβρουαρίου τού 1843 άφησε τήν τελευταία του πνοή, 73 χρονών, νωρίς. Ευτύχησε ωστόσο να δει ένα κομμάτι τής Ελλάδας ελεύθερο (και το ταλαι­πωρημένο κορμί του στη φυλακή, εδώ το «ευτύχησε» σε εισαγωγικά...).

Ταυτισμένος με την Τριπολιτσά και την Αρκαδία, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, που γεννήθηκε στο Ραμοβούνι τής Μεσσηνίας στις 3 Απριλίου τού 1770, δεν έχει ανάγκη στον τόπο του από άλλα μνημόσυνα. Εμείς τόν έχουμε ανάγκη...

Αντί μνημοσύνου λοιπόν και μέσα στη σύγχυση και τις φανφάρες που θα ζήσουμε στα «200 Χρόνια μετά την Επανάσταση», μια ολοκληρωμένη βιογραφία του, που εκδόθηκε τελευταία, ίσως μάς φωτίσει (με όλες τις σημασίες τού ρήματος...).

Ιακώβου Δ. Μιχαηλίδη, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης - Ο στρατιωτικός ηγέτης τής Ελληνικής Επανάστασης, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα Οκτώβριος 2020, σελ. 208, 10,98€. Στο οπισθόφυλλο τού βιβλίου διαβάζουμε...

Η Ελληνική Επανάσταση κατατάσσεται δικαιολογημένα στις μεγάλες επαναστάσεις που σφράγισαν τήν εποχή τής Νεωτερικότητας. Η συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την έκρηξή της έχει εύλογα κορυφώσει το ενδια­φέρον. Η «Σειρά 200 χρόνια από την Επανάσταση» τών εκδόσεων «Μεταίχμιο» φιλοδοξεί να συνεισφέρει στη δημόσια ιστορία και στον διάλογο για τον χαρακτήρα και τις μορφές τής Παλιγγενεσίας τών Ελλήνων.

Σ' αυτό το βιβλίο, ο Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης γράφει γι' αυτόν που ξεχωρίζει από το πλήθος τών σκληροτρά­χηλων οπλαρχηγών που πρωταγωνίστησαν στην Ελληνική Επανάσταση, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Θρύλος για τους συντρόφους του και φόβητρο για τους εχθρούς του, ο Γέρος τού Μοριά αναδείχτηκε στην εμβληματι­κότερη προσωπικότητα τής Παλιγγενεσίας. Ηγήθηκε τής Επανάστασης στον Μοριά, οργάνωσε και υλοποίησε τις μεγάλες στρατιωτικές επιτυχίες εναντίον τών Τούρκων, ενώ όταν χρειάστηκε, διέσωσε και εγγυήθηκε με το κύρος του τήν ενότητα τών Ελλήνων.

Η βιογραφία του, λοιπόν, αποτελεί μια πολύτιμη συμβολή στην ιστορία όχι μόνο τής Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και τής ζωής του. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη βιογραφία τού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Εξαιρετικά καλογραμμένη και ευανάγνωστη, προσφέρει άφθονο υλικό για μελέτη σε όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τον περίφημο Γέρο του Μοριά.

ΤΡ.
4 Φεβρουαρίου 2021
Επεξεργασία