Προτίμησε τα πολιτικά κριτήρια...

Mε γνώμονα ...πολιτικά κριτήρια και όχι τις ξεκάθαρες επιταγές του Συντάγματος, με βάση τις οποίες κατευθύνθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα εκλογής νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, κινήθηκε τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ικανοποιώντας, όπως αποδεικνύεται, τις... επιταγές του κόμματος από το οποίο προέρχεται, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος αφού κράτησε... ανενεργά στο συρτάρι του μέχρι την εκλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. τα Προεδρικά Διατάγματα για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, τα επέστρεψε χθες στον γραμματέα του νέου υπουργικού συμβουλίου Στέλιο Κουτνατζή. Η κίνηση αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως συνέπεια η νέα κυβέρνηση να είναι αυτή που θα επιλέξει τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, καθώς οι αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μένουν τελικά στα χαρτιά.

Κυβερνητικές πηγές χθες το απόγευμα σημείωναν ότι από τη στιγμή που τα Προεδρικά Διατάγματα δεν υπεγράφησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν έχουν οποιαδήποτε νομική ισχύ και επομένως δεσμευτικό χαρακτήρα για τη νέα κυβέρνηση.

Απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις που προκαλούν τραύμα στη Δικαιοσύνη και συνιστούν βαρύτατη προσβολή στα πρόσωπα δικαστικών λειτουργών εγνωσμένης αξίας και αποδεδειγμένης ακεραιότητας.

Ωστόσο, η διαδικασία για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης θα ακολουθηθεί μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση και μέχρι τότε χρέη εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα συνεχίσει να εκτελεί ο Δημήτρης Δασούλας ως ο αρχαιότερος αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου και προέδρου η επίσης αρχαιότερη αντιπρόεδρος Αγγελική Αλειφεροπούλου.

Σύμφωνα με άρθρο στην «Εφ.Συν.» του επίκουρου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ Ακρίτα Καϊδατζή, ο νομοθέτης ερμήνευσε το Σύνταγμα «ως προς το ζήτημα της κατά χρόνο αρμοδιότητας της κυβέρνησης να επιλέγει την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Η ερμηνεία αυτή ουδέποτε αμφισβητήθηκε, ούτε όταν ψηφίστηκε ο νόμος ούτε στα εννιά χρόνια που εφαρμόστηκε. Οι αντίθετες γνώμες ως προς την ερμηνεία του Συντάγματος, που προτάθηκαν εσχάτως, είναι βεβαίως σεβαστές. Ομως όσοι τις προβάλλουν πρέπει να εξηγήσουν γιατί θεωρούν ότι η προσωπική γνώμη τους υπερισχύει της επίσημης ερμηνείας του νομοθέτη».

Τέλος υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και αφού ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξαγγείλει τις βουλευτικές προήχθησαν σε πρόεδρο του Αρείου Πάγου η Ειρήνη Καλού και σε εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου η Δήμητρα Κοκοτίνη, οι τοποθετήσεις τους όμως έμειναν στα χαρτιά αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να υπογράψει τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.

Πηγή Efsyn.gr
14 Ιουλίου 2019
Επεξεργασία