Σύμφωνα με μαρτυρίες, είναι αναμφισβήτητη η άμεση συγγενική σχέση μεταξύ των τεσσάρων κλάδων. Ερευνάται σχέση αδελφών μεταξύ 1, 2 και 3, καθώς και του πατρός (πιθανό όνομα Νικόλαος) του 4. Αδελφή πάντως του Μεργούπη Φωτίου (1835) ονόματι Διαμάντω (1840) υπήρξε σύζυγος του Λάλου Κωνσταντίνο, ‛‛Κατσαρού’’ (1835). Ο Κυριάκος Μεργούπης (1854) παντρεύτηκε στο ελληνικό και έμεινε εκεί σώγαμπρος, βλ. ιδιαίτερη σημείωση...
Στην φωτογραφία του 1915, απεικονίζονται, μετανάστες στην Αμερική, καθήμενος, ο Μιχαήλ Φ. Μεργούπης(1877 -1 964) και οι νεαροί, τότε, Ατσιχωλίτες, από αριστερά προς τα δεξιά, Χρήστος Δ. Δρακόπουλος (Φιφτιτού), Φώτης Μιχ. Μεργούπης, Γεώργιος Ηλιόπουλος (Μπρούκλης). Ο νεαρός Φώτης Μεργούπης ακουμπά με σιγουριά το χέρι στον ώμο του πατέρα του Μιχάλη. Καλλιτεχνική φωτογραφία, με σκηνοθεσία και άπλετη φωτεινότητα. Αναδεικνύονται πολλά ενδυματολογικά στοιχεία της εποχής και αρκετά αξεσουάρ, με προεξάρχουσα την καδένα στο γιλέκο του Γιώργη του Μπρούκλη (χωρίς καδένα, αδιανόητο!).
Θυγατρικοί κλάδοι:
1. Αλεξόπουλου Θεοδώρου (1920)
Σύζυγος μη καταγόμενος από τον Ατσίχωλο.
Στο Μητρώο Αρρένων είναι εγγεγραμμένοι:
• Μεργούπης Λάμπρος, γεννηθείς περί το 1825 και ο υιός του
• Μεργούπης Φώτιος, γεννηθείς το 1883
Δεν διαθέτουμε περαιτέρω στοιχεία περί αυτών, οι οποίοι προφανώς εντάσσονται στο δένδρο Μεργούπη, στο οποίο παραδίδεται ότι ανήκαν και κλάδοι του δένδρου Λαμπρόπουλου.
Η δισεγγονή του Λαμπρόπουλου Απόστολου (1825), κόρη του Φωτίου Λ. Λαμπρόπουλου (1885), ονόματι Άννα (1931), νυμφευθείσα τον Παναγιώτη Αθ. Σωτηρόπουλο (1918), συνάντησε γραφειοκρατικές δυσκολίες κατά την σύναψη του γάμου της, καθ΄ ότι αναφερόταν και ως Μεργούπη το επώνυμον. Εξ ού ενισχύεται η άποψη ότι το αρχικό επώνυμο του κλάδου ήταν Μεργούπης, ονόματι δέ μέλος του Λάμπρος άλλαξε το επώνυμο κατά το όνομά του. Πρόκειται ίσως για τον πατέρα του ως άνω αναφερομένου Φωτίου, γεννηθέντα το 1849, ή τον πάππο του, ζώντα στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Κατά συνέπεια ο ως άνω αναφερόμενος Μεργούπης Φώτιος του Λάμπρου, ενδέχεται να είναι το ίδιο πρόσωπο με τον πατέρα της Άννας Λαμπρόπουλο Φώτιο του Λάμπρου., πράγμα που ενισχύει την άποψη περί της προέλευσης και του επωνύμου του δένδρου Λαμπρόπουλου από το δένδρο Μεργούπη.
Το επώνυμο Μεργούπης συναντάται, επίσης στην Κυπαρισσία και Θήβα. Κατά διήγηση του Γερομιχάλη Φ. Μεργούπη, εξάδελφός του, ονόματι Αναστάσιος, εγκαταστάθηκε στην Κυπαρισσία, υπηρετών στη Χωροφυλακή. Το επώνυμο Μεργούπης συναντάται ακόμη, πέραν των συγκεκριμένων τόπων που αναφέρονται στους γενεαλογικούς κλάδους, στη Λειβαδιά, στο Διδυμότειχο και στην Αμοργό, με αδιευκρίνιστες προς το παρόν τις αρχικές ρίζες. Στο Περιστέρι, Μεργούπης Αγαθοκλής διαθέτει επιχείρηση εξοπλισμού εστιατορίων. Mergup πάντως στα Τουρκικά σημαίνει συνένωση…