Στο απροχώρητο φαίνεται πως έχει φτάσει η κατάσταση με τις ελλείψεις ακόμη και βασικότατων φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων.
Το οξύμωρο είναι ότι ενώ πάμπολλοι φορείς στον ευρύτερο χώρο
της Υγείας, από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μέχρι την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, έσπευσαν να «κρούσουν τον κώδωνα» προς την κυβέρνηση για το ζήτημα, τόσο το υπουργείο
Υγείας όσο και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα φιλότιμες
προσπάθειες αντιστροφής της ζοφερής πραγματικότητας.
Κάπως έτσι είδαμε την Κυριακή το πρωί τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια να επιμένει ότι «φάρμακα υπάρχουν» και να κάνει λόγο για «ένα παιχνίδι που κάποιοι θέλουν να παίξουν» αναφερόμενος στις καταγγελίες. Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε σε ανακοίνωσή του και ο ΕΟΦ, υποστηρίζοντας ότι οι ελλείψεις είναι ελάχιστες, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να «κουνήσει το δάχτυλο» στους φαρμακοποιούς αναφέροντας ότι «οφείλουν να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα ζητήματα που αφορούν την προστασία της υγείας των πολιτών».
Όλα αυτά μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, γιατί χθες Τρίτη το πρωί υπουργείο και ΕΟΦ αναγκάστηκαν να «ανακρούσουν πρύμναν», αναγνωρίζοντας εμμέσως και σιωπηρά το πόσο δραματική είναι η κατάσταση, καθώς προχώρησαν σε σειρά μέτρων μήπως και «σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται». Συγκεκριμένα, αποφάσισαν:
- Απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη, για όσο χρειαστεί.
- Εντατικοποίηση ελέγχων, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων, όπως ορίζει ο νόμος.
- Λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση του ασθενούς, στο φάρμακο που έχει ανάγκη.
- Δυνατότητα παράτασης χρονικής ισχύος των συνταγών, σε φάρμακα που αποδεδειγμένα είναι σε έλλειψη.