Πέρασαν μόλις τρεις μήνες από το μήνυμα που ανέβασε ο Primeminister GR Κυριάκος Μητσοτάκης στο Τwitter. «Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δίνει δύναμη στον εργαζόμενο. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος στις διανομές θα έχει περισσότερα δικαιώματα, ενώ θα έχει στο πλευρό του και νέα σημαντικά εργαλεία για τον καλύτερο έλεγχο τής τήρησης τής νομοθεσίας». Και ακολούθησε...
Το μήνυμα τής εταιρείας eFood προς τους διανομείς, ότι σχεδιάζει να αλλάξει τή σχέση εργασίας τους και να τούς προσλάβει (ως freelancer...) με μπλοκάκι, αλλιώς δεν θα ανανεώσει τη σύμβασή τους, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στο διαδίκτυο, με επίκεντρο μάλιστα τον εργασιακό νόμο Χατζηδάκη, με αποτέλεσμα η εταιρεία να κάνει πίσω.
Tο αίσχος τής eFood υπενθύμισε με τον πιο δραματικό τρόπο πόσο σκληρές έχουν γίνει οι εργασιακές συνθήκες, ειδικά για όσους δεν προστατεύονται από συλλογικές συμβάσεις και σωματεία και πόσο εκτός πραγματικότητας είναι η δημόσια συζήτηση για την ανάπτυξη, όταν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα συνθλίβονται στις μυλόπετρες τής εργοδοτικής απληστίας. Tο αίσχος τής eFood, όπως και η άθλια λίστα Μπογδάνου, θα έμεναν ίσως χωρίς την ανάλογη αντίδραση, αν δεν υπήρχε η ψηφιακή «πλατεία τών αγανακτισμένων» τού διαδικτύου, που εντοπίζει γρήγορα τα σημαντικά θέματα που στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να συσκοτίσουν.
Μπορούν να ελέγξουν τά περισσότερα μέσα ενημέρωσης και να επιβάλλουν τήν ατζέντα που θέλουν να κυριαρχεί στην επικαιρότητα, να στήσουν ερωτήσεις στις συνεντεύξεις, να επιλέξουν ερωτήματα και timing για τις δημοσκοπήσεις, ώστε να προκύψει τό καλύτερο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτέλεσμα, να κινητοποιήσουν τό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο τους, για να συντηρούν τόν φανατισμό εναντίον τού πολιτικού τους αντιπάλου...
Μπορούν να κάνουν πολλά, σε επίπεδο προπαγάνδας, χειραγώγησης τής ενημέρωσης και αποπροσανατολισμού τών πολιτών, αλλά δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τελείως τη δυσάρεστη για την κυβέρνηση πραγματικότητα. Ώσπου η e-αγανάκτηση να κυκλοφορήσει στο δίκτυο τών πλατειών και τών δρόμων!