Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενώπιον τής Μέρκελ δήλωσε ορθά - κοφτά. «Η στρατηγική τής Κομισιόν για τα εμβόλια είνα πραγματικά σκ...! Η Γερμανία δεν θα αφήσει αυτά τα σκ... να επαναληφθούν».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σήμερα στο Reuters. «Είμαι χαρούμενος που η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε συλλογικά. Ναι, υπήρξαν περιπλοκές και υπήρξαν προβλήματα, αλλά ας μην χάνουμε τή μεγάλη εικόνα»...
Η κυρία φον ντερ Λάιεν και η ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμών έχουν τουλάχιστον έναν σταθερό υποστηρικτή, τον έλληνα πρωθυπουργό. Το πρώτο πρόβλημα, όχι απαραιτήτως για τον πρωθυπουργό, αλλά για τη χώρα, είναι πως αυτή η «μεγάλη εικόνα» λέει ότι την ώρα που το Ισραήλ έχει εμβολιάσει τό 60% τού πληθυσμού του και η Βρετανία το 16%, ο μέσος όρος τής εμβολιαστικής κάλυψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φθάνει ακόμη ούτε το 3%!
Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως η επιμονή τής κυβέρνησης στη σιωπηρή αποδοχή και απλή παρακολούθηση τού ευρωπαϊκού ναυαγίου στους εμβολιασμούς βγάζει την Ελλάδα εκτός τής πολύ σοβαρής, παγκόσμιας συζήτησης που έχει πια ανοίξει για τις πατέντες τών εμβολίων και για την απελευθέρωσή τους από τις πολυεθνικές.
Πρόκειται για μια συζήτηση ("μη σοβαρή» την είχε χαρακτηρίσει ο κύριος Μητσοτάκης όταν έθεσε την πρόταση ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή), στην οποία μετέχει δημόσια πλέον έως και ο ίδιος ο πρόεδρος τού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Υπέρ της πρότασης είναι και ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ. Η ιταλική Βουλή ζητά επίσης άρση τής πατέντας τών εμβολίων από τις πολυεθνικές. Ταυτόχρονα, η Ινδία και η Νότιος Αφρική θέτουν επισήμως θέμα άρσης τής πατέντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Δεν είναι δεδομένο ότι η συζήτηση θα τελεσφορήσει, μάλλον το αντίθετο θα συμβεί, αν μετρηθούν τά τεράστια οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα που διακυβεύονται. Είναι όμως, αν μη τι άλλο, μια συζήτηση που μπορεί να εντείνει τήν πίεση προς τις πολυεθνικές τού φαρμάκου και προς την αμέριμνη γραφειοκρατία τών Βρυξελλών, κυρίως υπέρ τών πιο αδύναμων και ασθενέστερων οικονομικά χωρών. Αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη εικόνα (χωρίς εισαγωγικά...), η οποία κρατά έξω την Ελλάδα η «ευρωπαϊκή ικανοποίηση» τού Κυριάκου Μητσοτάκη...