Αρχαία Γόρτυνα δεν είναι μόνο εκεί…

Έχουμε συνηθίσει λέγοντας Αρχαία Γόρτυνα να εννοούμε τον γνωστό αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, στην δεξιά όχθη του Λούσιου ποταμού. Αρχαία Γόρτυς ωστόσο είναι και οι δύο ακροπόλεις της, λίγο πιο νότια στις υπερυψωμένες όχθες του Λούσιου, ορατές απ’ το χωριό στ’ αριστερά υψώματα του ατσιχωλίτικου κάμπου.

Κτισμένες τον 4ο αιώνα π.Χ. οι ακροπόλεις της αρχαίας κοιτίδας μας είχαν μακρά και ισχυρή περιτείχιση και βρίσκονταν η μια κοντά στην άλλη σε υψόμετρο που φτάνει τα 480 μ. Η κυριότερη είχε μήκος περίπου 425 μ. και πλάτος 100 - 160 μ. και τρεις πύλες (βλ. και την γκραβούρα που βρήκαμε στο διαδίκτυο).

Τα «κυκλώπεια» ερείπιά τους είναι σήμερα ευδιάκριτα και προξενεί εντύπωση, στους τολμηρούς περιηγητές και περιπατητές που φτάνουν ως εκεί (τελευταία του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων - ΣΑΟΟ), το γεγονός ότι παραμένουν εν πολλοίς άγνωστες, «χαμένες» μέσα στην πυκνή βλάστηση, ξεχασμένες από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, αναξιοποίητες και υποκείμενες σε κινδύνους, λ.χ. πυρκαγιάς που μπορεί να εκδηλωθεί εκεί.

Για πολλούς συνεπώς λόγους ο Δήμος Μεγαλόπολης (ο οποίος τελευταία επιχορηγήθηκε με 200.000 ευρώ για την αποψίλωση εκτάσεων) και ο Σύλλογος Ατσιχωλιτών έχουν υποχρέωση να αναλάβουν αυτό το έργο, κατ’ αρχήν αποψίλωσης του χώρου. Απ’ ότι έχουμε ρωτήσει πρόκειται για μία δαπάνη 2.000 - 3.000 ευρώ…

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας πάντως έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα έργων του 2024 που υπέβαλε στον Δήμο πρόταση αξιοποίησης της ως άνω ιστορικής περιοχής και απ’ ότι μας πληροφόρησε μόλις χθες αυτή θα συμπεριλαμβάνεται και στο υπό έγκριση πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Θα ήταν ευχής έργον! Μπορεί τότε κανείς να φέρει στον νου του το αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό σύνολο στο φαράγγι του Λούσιου, προσβάσιμο με ακτινωτά μονοπάτια και βατές οδούς, που θα αποτελέσουν οι δύο «εστίες» της Αρχαίας Γόρτυνος (Ασκληπιείο και ακροπόλεις), η ιστορική Μονή Καλαμίου, ο νεοαποκαλυφθείς παραδίπλα αρχαίος χώρος του Αγιοβλάσση και όποιος άλλος χώρος μπορεί να ενταχθεί σ΄αυτό…

Μ.Μ.
Το σχόλιό σας...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *