.
Γενεαλογικό δένδρο ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ

Μέλη της οικογένειας Νικολάου Γ. Τσουτσάνη, ‛‛Τσουτσανονικολάκη’’. Επάνω, από αριστερά προς τα δεξιά, Ταξιάρχης Τσουτσάνης (με στρατιωτική περιβολή) και Πέτρος Τσουτσάνης. Στη μεσαία σειρά, από αριστερά προς τα δεξιά, Παρασκευή Τσουτσάνη, το ζεύγος Παναγιώτη και Σοφίας Γούτου - Τσουτσάνη και η Μαρίτσα Τσουτσάνη. Καθήμενος ο πατέρας τους Νικόλαος Τσουτσάνης, φουστανελοφόρος, και δίπλα του η σύζυγός του Μαγδαληνή. Σημειώνουμε ότι οι αδελφοί Παναγιώτης και Ταξιάρχης Τσουτσάνη είχαν διατελέσει Πρόεδροι της Αδελφότητας Ατσιχωλιτών κατ΄ επανάληψη (από το έως το 1982).

Γενεαλογικοί κλάδοι

ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Δημητρίου, ‛‛Παπαδομήτσιου’’, ‛‛Καλιμάνη’’ (1820).
ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Νικήτα, Ιερέως (1820)
ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Γ., ‛‛Τσουτσανονικολάκη’’, ‛‛Τσουτσανόγιαννη’’ (1820)*.
ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Αθανασίου - Στεμνίτσα (1830)*.
ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Αθανασίου, ‛‛Ντούρα’’ (1835)**.
ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Βασιλείου - Δερβένι, Κιάτο (1840)**.
ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Πανάγου, Τριαντάφυλλου ‛‛Γεροφύλλη’’ (1850).

Σημειώνεται σχέση αδελφών μεταξύ ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Γεωργίου (1820) και Τσουτσάνη Αιμιλίας, συζύγου Λιάπη Γεωργίου, βλ. δένδρο, και ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Αθανασίου - Στεμνίτσα (1830). Και από ανεξακρίβωτα στοιχεία, πιθανή σχέση αδελφών μεταξύ ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Αθανασίου, ‛‛Ντούρα’’ (1840) και ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Βασιλείου - Δερβένι, Κιάτο (1840).

Πρόσωπα

1. Ιωάννης Τσουτσάνης (1852), Ιερεύς και διδάσκαλος, υιός του Νικήτα, επίσης Ιερέως.
2. Μαρία Παπαθεοδώρου, σύζ. Ιωάννη Τσουτσάνη, ‛‛Τσουτσανογιαννού’’. Έφερε στον κόσμο δεκαέξι (16) παιδιά, επέζησαν εννεά (9), από τα οποία απέκτησε σαράντα (40) εγγόνια.
3. Τσουτσάνης Γεώργιος + Άννα (Αννιώ) Κουρουνιώτη, με τα παιδιά τους Στέλλα και Γιάννη και την αδελφή του Ελένη Ι. Τσουτσάνη - Μαλεβίτη.

Και άλλοι Τσουτσαναίοι…

1. Θεόδωρος Ι. Τσουτσάνης, με στολή φαντάρου, στον πόλεμο του 1940-41.
2.Γεωργία Δημητρίου (Παπαδομήτσιου) Τσουτσάνη, σύζ. Φρέντζου Γεωργίου. Υπανδρευθείσα και εγκατασταθείσα στη Στεμνίτσα. Στο Μητρώο αρρένων της Κοινότητος είναι εγγεγραμμένος ο Φρέντζος Δημήτριος του Γεωργίου γεννηθείς το 1936. Προφανώς, υιός της.

Όλγα Τσουτσάνη, γεννηθείσα περί το 1880, σύζυγος Χαράλαμπου Παπαθεοδώρου, ‛‛Χαραλαμπάκου’’. Δεν διαθέτουμε περαιτέρω στοιχεία, ώστε να την εντάξουμε σε ορισμένο γενεαλογικό κλάδο. Αν υπάρχουν στη διάθεσή σας, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε με μήνυμά σας, επιλέγοντας από τη γραμμή επιλογών Επικοινωνία.

Φωτεινή Τσουτσάνη + Τσουτσάνης Αναστάσιος. Ο Αναστάσης Τσουτσάνης ήταν υιός του «Κωνσταντούλια» Τσουτσάνη, εξαδέλφου του ιερέως πατρός της Φωτεινής Τσουτσάνη. Πρώτα εξαδέφια μεταξύ τους, μετά το γάμο τους εγκαταστάθηκαν στην Αμερική και απέκτησαν επτά (7) παιδιά.

Ηλίας Ι. Τσουτσάνης (1893), επονομαζόμενος Τσουτσουνάτος, εγκατασταθείς στην Πάτρα, κατείχε την οικία η οποία σήμερα έχει μετατραπεί σε ξενώνα του χωριού και στο υπόγειο της οποίας παλαιότερα είχε εγκατασταθεί το συνεταιριστικό ελαιοτριβείο.

Ουρανία Τσουτσάνη + Χρήστος Κάνιστρας + … Παναγόπουλος. Ο Χρήστος Κάνιστρας, υιός του ‛‛Γιωργάκη’’ Κάνιστρα, υπήρξε πιθανότατα πρώτος εξάδελφος του ‛‛Βασιλάρα’’ Κάνιστρα. Η σύζυγός του Γιωργάκενα, κατείχε την ομώνυμη οικία παραπλεύρως του Αγιοθανάση. Δεν άφησαν απογόνους. Ο δεύτερος σύζυγος της χήρας Ουρανίας Κάνιστρα, το επώνυμον Παναγόπουλος, δεν κατήγετο εξ Ατσιχώλου.

ΤΣΟΥΤΣΑΝΗΣ Αθανάσιος - Στεμνίτσα (1830). Αδελφός του ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Γεωργίου (1820). Εγκατασταθείς στη Στεμνίτσα, μετα τον γάμο του με τη Στεμνιτσιώτισσα Άννα Γ. Βρετού. Πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη αυτού του γενεαλογικού κλάδου από τον απόγονό του Περικλή Τσουτσάνη.

ΤΣΟΥΤΣΑΝΗΣ Βασίλειος - Δερβένι, Κιάτο (1840). Πιθανότατα αδελφός του ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Αθανασίου, ‛‛Ντούρα’’ (1840). Εγκατασταθείς στον Πύργο Δερβενίου Κορινθίας την εποχή του Όθωνος. Πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη αυτού του γενεαλογικού κλάδου από τον απόγονό του Ηλία Τσουτσάνη.

Σημειώσεις

Στον εκλογικό κατάλογο Δήμου Γόρτυνος του 1865 είναι εγγεγραμμένοι:
- Τσουτσάνης Αριστείδης του Γεωργάκη, ετών 24, μπαλωματής,
- Τσουτσάνης Πανάγος του Γεωργάκη, ετών 28, μπαλωματής.
Παραλληλίζοντας τα στοιχεία τους με αυτά του Μητρώου, θεωρούμε ότι πρόκειται περί αδελφών του ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Αθανασίου, ‛‛Ντούρα’’ (1835) . Αν υπάρχουν στη διάθεσή σας διαφορετικά στοιχεία, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε με μήνυμά σας, επιλέγοντας από τη γραμμή επιλογών Επικοινωνία.

Περί του επωνύμου

Το επώνυμο Τσουτσάνης καλύπτει τους περισσότερους και πολυπληθέστερους γενεααλογικούς κλάδους του Ατσιχώλου και πρόκειται για μία από τις παλαιότερες καταγραφές μας.

Σύμφωνα με έρευνες του Ηλία Γ. Τσουτσάνη, βλ. κλάδο ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Βασιλείου - Δερβένι (1840), προέρχεται από παταφθορά της γενικής του ονόματος ενός ονομαστού οργανοπαίκτη που έζησε περί τα τέλη της Τουρκοκρατίας στην κεντρική Ελλάδα, του Τζάνη (Γιάννη;). Με επανάληψη της γενικής του ονόματος, του Τζάνη (π.χ. του Τζάνη το σαντούρι κτλ.) και τσου Τζάνη, κατέληξε σε Τσουτζάνη, Τσουτσάνη.

Λιγότερο πιθανή είναι η εκδοχή ότι προέρχεται από την τουρκική λέξη sıçan (αρουραίος). Σε κάθε περίπτωση, συναντάται σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Στο Μητρώο αρρένων της Κοινότητος και αλλού αναφέρεται και ως Τσιουτσιάνης, Τσουτσιάνης ή και Τσιουτσάνης.

Το σχόλιό σας...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *