Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021
Αρχαία Γόρτυς, η κοιτίς τής επαρχίας μας - Ιστότοπος του Συλλόγου Ατσιχωλιτών
Η ώρα είναι
 
«Ντόπια Ατσιχόλου»
21 Νοεμβρίου 2016

Ένα ευχάριστο νέο μας ήλθε από Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Οι ελιές που καλλιεργούνται στη Γορτυνία παράγουν ένα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο που διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πρόκειται για την ποικιλία ελιάς με την τοπική ονομασία «Χωραίτικη», που καλλιεργείται στη Γορτυνία από τα χωριά της Καρύταινας μέχρι την Κοντοβάζαινα καθώς και σε τμήμα της Ορεινής Ολυμπίας. Η μελέτη, πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας απεδείχθη ότι το λάδι που παράγεται στην συγκεκριμένη περιοχή περιέχει, σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλα λάδια της χώρας, την ουσία «ελαιοακανθάλη», η οποία συνδέεται με την πιπεράτη αίσθηση στο λαιμό , γνωστή και ως «κάψιμο» του λαιμού.

Λειτουργεί δε ευεργετικά συμβάλλοντας στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου.Σε καμία βιβλιογραφία όμως δεν αναφέρεται ποικιλία «Χωραίτικη» για τη περιοχή της Γορτυνίας. Αντίθετα ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Θεριός στο βιβλίο του με τίτλο «Ελαιοκομία» περιγράφει λεπτομερώς τη καλλιεργούμενη ποικιλία της περιοχής και τη ονομάζει «Ντόπια Ατσιχόλου».

Βέβαια για τη τεκμηρίωση των χαρακτηριστικών και την κατοχύρωση της ονομασίας της ποικιλίας «Ντόπιας Ατσιχόλου» ήταν αποτελεσματική η παρέμβαση του δραστήριου Πρόεδρου του Συλλόγου Ατσιχωλιτών Ηλία Καψιμάλη.

Μετά από την αποσαφήνιση αυτής της διαφοράς, όλοι πρέπει να εμπεδώσουμε ότι στην περιοχή μας κρύβεται ένας μεγάλος πλούτος και ο οποίος πρέπει να αποκαλυφθεί στους καταναλωτές. Πεδίο λοιπόν λαμπρό ανοίγεται για τους τοπικούς Δήμους και την Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και για τον καθένα μας χωριστά, να δραστηριοποιηθούμε για να γίνουν γνωστές αυτές οι σπάνιες και ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου που παράγεται στην περιοχή μας.

ΦΩΤΗΣ ΤΣΑΡΜΠΟΠΟΥΛΟΣ, Καλαμάτα
Αναρτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2016 , 10:24:01 - Χωρίς σχόλια - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.